Comuna Satulung face parte din Județul Maramureș, fiind așezată în partea sud – estică a acestuia. Este situată în Depresiunea Baia Mare unitate geografică dezvoltată, comuna fiind brazdată de Râul Someș și Valea Barsăului. Satulung (în maghiară: Kővárhosszúfalu, în germană: Lengendorf) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Arieșu de Pădure, Fersig, Finteușu Mic, Hideaga, Mogoșești, Pribilești și Satulung (reședința).
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Satulung se ridică la 5.837 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 5.409 locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (75,07%). Principalele minorități sunt cele de romi (19,86%) și maghiari (1,59%). Pentru 3,41% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (83,23%), dar există și minorități de penticostali (5,69%), creștini după evanghelie (1,95%), martori ai lui Iehova (1,47%) și reformați (1,37%). Pentru 3,55% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
Comuna Satulung este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Bujorel Vasile Mureșan, de la Partidul Social Democrat, este în funcție din 2012. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:
Partidul Politic | Consilieri |
---|---|
Partidul Național Liberal | 4 consilieri |
Partidul Social Democrat | 7 consilieri |
Partidul Mișcarea Populară | 4 consilieri |
Prima atestare documentară a localităţii Satulung datează din anul 1566, sub numele de Hosszufalu. Primele date istorice despre această zonă datează de la începutul mileniului al II – lea î.Hr. În acest sens este relevant pentru istorici idolul de lut descoperit la începutul secolului al XX – lea, în cadrul unor cercetări arheologice complexe efectuate în comună. Idolul reprezintă bustu1 unei femei și a fost apreciat ca foarte valoros de către arheologi și istorici. Continuând firul istoriei aflăm că în perioada cuprinsă îintre 1800 – 800 î.Hr. au existat urme de locuințe din această epocă, a bronzului, în localitățile Finteușu Mic și Satu1ung. La începutul secolului al XX – lea au fost întreprinse săpături arheologice în hotarul localitătii Satulung, într-o așezare din epoca bronzului. Dintre obiectele descoperite cu acest prilej nu s-a mai păstrat decât o singură piesă, de fapt o statuetă ferninină din lut ars, care se află în colecția muzeului băimărean. Această descoperire constituie un unicat, ea documentând legăturile existente la începutul mileniului al II – lea I.Hr. La 19 ianuarie 1902 are loc prima reprezentație teatrală în satul Finteușu Mic. Trei ani mai tarziu ia ființa scoala primară de stat din Satulung. La Finteușu Mic există, din anul 1908, biserica de piatră. Aproximativ din aceeași perioadă a începutului de secol XX este consernnată o călătorie a cunoscutului om politic, profesor, istoric și publicist Nicolae Iorga, prin aceste părți de țara româneasca, el trecând și prin localitatea Satulung.
SATULUNG sat reședință de comună, localitate rurală, situată la 0 distanța de 17 km față de reședința județului, localitate de rangul IV.
ARIEȘUL DE PĂDURE este situat în partea de nord – est a satului reședință de cornuna la o distanta de 5 km față de acesta, localitate de rangul V.
FERSIG situat în partea de sud – vest a satului reședință de cornuna la 0 distanță de 5 km fata acesta, localitate de rangul V.
FINTEUȘU MIC situat în estul satului de reședință, la 2 km fata de localitatea de reședința, localitate de rangul V.
HIDEAGA sat situat in nordul satului de reședință, la 4 krn fata de acesta, localitate de rangul V.
MOGOȘEȘTI in nord – vest la 2 km față de satul de reședință a comunei, localitate de rangul V.
PRIBILEȘTI la sud – vestul satului de reședință, la 0 distanță de 6 km față de acesta, localitate de rangul V.
Dezvoltarea economică a Comunei Satulung constituie o realitate certă atât la nivelul micului întreprinzător cât și la cel al economiei cornplexe, capabilă de asimilare substantială a forței de muncă si de perforrnanțe economice de standard european. Nu este nicio exagerare când spunem că pentru mediul rural mararnureșean și zonal, Comuna Satulung prin agenții economici de prestigiu, s-a situat în top, atât ca valoare a producției fizice cât și ca număr de personal. Agricultura deține locul principal în economia comunei cu o suprafață de 4587 ha teren agricol, care în principal este deținut de țărani (90%) ca urrnare a aplicării prevederilor legilor funciare. Principalele culturi sunt: porumb, grâu, cartofi, legume, plante furajere și altele. Analizând raportul dintre barbați și femei în totalul populației active se constată că la Satulung, Finteușu Mic, Hideaga și Mogoșești numărul barbaților activi întrece cu mult numărul femeilor active. La capitolul agricultură în 5 cazuri din 7 se înregistrează mai multe femei active decât bărbați activi.