Primele date istorice despre această zonă datează de la începutul mileniului al II – lea î.Hr. În acest sens este relevant pentru istorici idolul de lut descoperit la începutul secolului al XX – lea, în cadrul unor cercetări arheologice complexe efectuate în comună. Idolul reprezintă bustu1 unei femei și a fost apreciat ca foarte valoros de către arheologi și istorici. Continuând firul istoriei aflăm că în perioada cuprinsă îintre 1800 – 800 î.Hr. au existat urme de locuințe din această epocă, a bronzului, în localitățile Finteușu Mic și Satu1ung.

La începutul secolului al XX – lea au fost întreprinse săpături arheologice în hotarul localitătii Satulung, într-o așezare din epoca bronzului. Dintre obiectele descoperite cu acest prilej nu s-a mai păstrat decât o singură piesă, de fapt o statuetă ferninină din lut ars, care se află în colecția muzeului băimărean. Această descoperire constituie un unicat, ea documentând legăturile existente la începutul mileniului al II – lea I.Hr.

La 19 ianuarie 1902 are loc prima reprezentație teatrală în satul Finteușu Mic. Trei ani mai tarziu ia ființa scoala primară de stat din Satulung. La Finteușu Mic există, din anul 1908, biserica de piatră.

Aproximativ din aceeași perioadă a începutului de secol XX este consernnată o călătorie a cunoscutului om politic, profesor, istoric și publicist Nicolae Iorga, prin aceste părți de țara româneasca, el trecând și prin localitatea Satulung.

Back to top
Sari la conținut