29 iulie – Ziua imnului naţional al României

În fiecare an, la 29 iulie, se celebrează ziua imnului național, este sărbătorită, anual, începând din 1998.

Compus de Anton Pann, pe versurile poetului Andrei Mureșanu, ”Deșteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată pe 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în faţa unei numeroase asistenţe, după ce s-a citit noua Constituţie, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluţiei paşoptiste, „Deşteaptă-te române”, devenit după Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989 imnul naţional al României.

Primul imn a fost intonat începând din 1862 și se numea „Marşul triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor”.

A fost înlocuit, în 1884, cu „Trăiască Regele!.

Abdicarea Regelui Mihai şi instaurarea republicii au adus şi schimbarea imnului de stat. Noul imn naţional, al Republicii Populare Române, se intitula “Zdrobite cătuşe.

Îmnul s-a intonat pâna în 1953, când a fost înlocuit cu „Te slăvim, Românie!”.

A urmat imnul României Socialiste ”Trei culori cunosc pe lume”,  iar textul era inspirat de un cântec patriotic scris de Ciprian Porumbescu.

Se spune că Nicolae Ceaușescu ar fi adaptat versurile de la 3 culori după bunul plac.

Interzis de regimurile totalitare timp de aproape 100 de ani,  ”Deșteaptă-te, române!” a fost reales drept imn național după Revoluția din 1989.

Shares

0 Comentarii

Niciun comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top
Sari la conținut